Behandelingen

 

Sportmassage

Sportmassage is een veilige en gezonde manier om pijn en stijfheid op te lossen en je herstel te bevorderen. Voor (top)sport of bij andere inspanningen. Je ervaart direct verbetering.


Sportmassage is van oorsprong ontwikkeld voor atleten die veel van hun lichaam vragen. Het verbetert je doorbloeding en maakt je spieren weer soepel zodat je sneller herstelt én sterker en fitter weer aan de gang kunt. Dit is tevens van grote waarde bij blessures. Nu kun je denken dat sportmassage vooral of enkel geschikt is voor atleten en sporters, maar niets is minder waar, het is namelijk geschikt voor een heleboel mensen, misschien ook wel voor jou! 
Zit of sta je juist veel en langdurig of voer je vaak dezelfde handelingen uit? Dan is de kans groot dat je last hebt van stijve spieren en verklevingen en daarmee ook (onbewust) behoefte hebt aan een betere doorbloeding. Sportmassage is daarom ook heel goed om je lichaam weer in de juiste conditie te krijgen en dus geschikt voor iedereen!

 

Sportmassage is ideaal:

  • Voor betere (sport)prestaties
  • Om sneller te herstellen van inspanningen
  • Om spanning bij piekmomenten te verhelpen
  • Bij behoefte aan stevige, energieke massages
  • Bij spierklachten door overbelasting en verklevingen
  • Om stijfheid te voorkomen en souplesse te bevorderen 

 

 


Sporttherapie

Sporttherapie is bij uitstek geschikt voor iedereen die fysieke klachten heeft of moeilijk herstelt van een blessure. Het kan een uitstekende aanvulling zijn op andere therapievormen, zoals fysiotherapie. Voor een sporttherapiesessie is geen doorverwijzing van de fysiotherapeut of huisarts nodig. Bij de meeste klachten biedt een enkele behandeling direct merkbaar resultaat, maar zijn meerdere sessies nodig voor een optimaal resultaat en (zo mogelijk) volledig herstel.

 

Het verschil tussen sporttherapie en fysiotherapieSporttherapie heeft duidelijke raakvlakken met zowel fysiotherapie als sportmassage. Het verschil met fysiotherapie is dat de sporttherapeut zich in principe beperkt tot manuele massagetechnieken om genezing te stimuleren waarbij de fysiotherapeut zich tegenwoordig steeds meer concentreert op de diagnose van het probleem en het geven van oefeningen om deze te helpen oplossen. Een enkele keer zal de fysiotherapeut nog wel ‘gewoon masseren’ maar deze rol is steeds meer verschoven naar de sportmasseur of sporttherapeut. Daarbij kan de sporttherapeut ook een anamnese doen en enkele oefeningen adviseren, maar hij zal hiervoor in principe doorverwijzen naar de fysiotherapeut.

 

Sporttherapie is ideaal voor:

  • Enkel, voet en hielblessures
  • Specifiek knieletsel
  • Hamstring en liesblessures
  • Lage rugklachten c.q. hernia
  • Nek en schouderklachten
  • Slijmbeurs en peesontstekingen

 

Het verschil tussen sporttherapie en sportmassage
Het verschil tussen sporttherapie en sportmassage is voornamelijk het arsenaal aan technieken om ‘complexe’ klachten op te lossen. De sporttherapeut (die vaak is begonnen als sportmasseur) hanteert naast de klassieke massagegrepen ook veel gewrichtsmobilisaties, bindweefseltechnieken en triggerpointtechnieken. Deze worden gecombineerd toegepast in een gestructureerde behandeling met het oog op het gewenste resultaat. De sporttherapeut is daarbij opgeleid om therapeutisch te werken waarbij de masseur zich voornamelijk richt op de verzorging en conditie van de spieren.

 

 


Triggerpoint Therapie

Bij triggerpoint therapie wordt er manueel druk uitgeoefend op een triggerpoint met als doel de verkramping in de spier op te heffen en de spierfunctie te herstellen.

 

Myofasciale pijn syndroom (MPS) is een verzamelnaam van klachten over het bewegingsapparaat dat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints. Deze hyperprikkelbare plaatsen liggen gelegen in een skeletspier. De punt in de spier is pijnlijk bij compressie/druk en kan leiden tot uitstralende pijn. Dit kan de hoofdoorzaak zijn van spierklachten zoals bewegingsbeperking, stijfheid,  krachtverlies, lokale gevoeligheid en uitstralende pijn.

 

 


Dry Needling

Dry needling blijkt een enorme effectieve behandelmethode bij veel lichamelijke pijnklachten.

Door middel van deze speciale techniek worden de triggerpoints ( verhardingen ) in de spieren aangeprikt met een zeer dunne ( acupunctuur) naald , dit leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnverminderd effect en een betere beweeglijkheid als gevolg.

Dry needling is geen acupunctuur. De naald is de enige overeenkomst. Bij acupunctuur wordt geprikt in energiebanen. Bij dry needling dus in triggerpoints in spieren.

Hoewel de techniek van dry needling soms als onprettig wordt ervaren, ( korte stroomstoten / dof gevoel ) is deze zeer effectief!

Directe ontspanning in de spier resulteert in een snelle pijnafname en bevordert de functie van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kunnen de beweeglijkheid, kracht en de coördinatie vergroot worden.

Dry needling is geen zelfstandige therapie, maar vaak een techniek die een onderdeel is van een totale behandeling.

Goed om te vermelden; Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Dit gevoel houdt meestal een paar uur tot twee dagen aan.

Er is een scala aan klachten waar dry needling voor gebruikt kan worden zoals onder andere;

  • Triggerpoints
  • Pijnlijke/stijve spieren en gewrichten (bijvoorbeeld bij schouder-, knie- en heupklachten)
  • Aandoeningen van de wervelkolom (lage rug, nek)
  • Sportblessures
  • Bij stress en spanningsklachten
  • Uitstralende pijn
  • Tennisarm, golferselleboog

 


Cupping

Bij cuppen, of ook wel cupping genoemd, worden glazen of siliconen cups op de huid geplaatst met een bepaalde intensiteit van zuigkracht.

Tijdens de cuppingmassage worden in het weefsel tal van sensoren geprikkeld. Deze sensorische prikkels kunnen bij de juiste intentisiteit ( mild, medium en hard ) via het zenuwstelsel een spierontspannend, doorbloeding verbeterend en pijn dempend effect hebben. 

De cups zorgen ervoor dat het weefsel; je huid, de bindweefsellaag en spierlaag als het ware omhoog gelift worden. 

Door de cup te laten staan ( statisch ) of in diverse vormen / patronen te bewegen ( dynamisch ) ontstaan tal van effecten: 

  • Betere doorbloeding 
  • Spier - en gewrichtsklachten
  • Verklevingen losmaken ( bindweefsel , littekens ) 
  • Pijn dempende werking door spierontspanning
  • Stimulering van de bloed en lymfecirculatie


Reacties op cupping:

Door de toepassing van cupping kan de huid plaatselijk verkleuren. Soms houdt deze rode , paarse of donder blauwe kleur meerdere dagen aan, dit kan geen kwaad en is een normale reactie van de huid. Daarnaast kan de regio die behandeld is wat beurs aanvoelen dit kan eveneens een paar dagen aanhouden.

 


Mobilisatie

De manuele mobilisatie richt zich op de behandeling van mensen met klachten aan de wervelkolom en / of andere gewrichten.

De therapie bestaat uit het opheffen van de bewegingsbeperking door middel van uiterst subtiele en gerichte mobilisaties.

Het doel is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen verbeteren.

Hierdoor kom je weer in een zo gunstig mogelijke manier van bewegen.

 

 


Medical Taping

Medical taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape / curetape wordt toegepast. Deze tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid.

Door deze manier van tapen worden spieren ondersteund in hun functie om zo lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen.

De tape heeft een liftende werking op de opperhuid waardoor er drukvermindering en meer ruimte ontstaat voor de bloedsomloop en lymfevaten. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.

 

Er is een scala aan klachten waar medical taping voor gebruikt kan worden zoals:

 

  • Slappe spieren weer op gang brengen
  • Gespannen spieren rust geven
  • Bij ( sport ) blessures ter vermindering van vochtophopingen en ontstekingen
  • Bij overbelasting
  • Ondersteunen van gewrichten
  • Hooikoorts klachten
  • Hoofd / nekpijn klachten